Hem » Rättsområden » Miljörätt

Miljörätt

Miljörätt är de regler som bland annat syftar till att reglera nyttjandet av naturresurserna, begränsa utsläpp och bevara den biologiska mångfalden.

Regelverk inom miljörätten

Den centrala regelverket på området är miljöbalken (MB). Miljöbalkens syfte är att främja en hållbar utveckling för nuvarande och kommande generationer. I MB ryms även de etiska utgångspunkterna att naturen har ett eget skyddsvärde samt att människans rätt att förändra och bruka naturen är förenad med ett ansvar att förvalta naturen väl.

Miljöaspekter berörs även i exempelvis plan- och bygglagen, fiskelagen, jaktlagen, minerallagen, lag om åtgärder mot förorening från fartyg och skogsvårdslagen. I den mån inte annat anges i MB ska dessa lagar tillämpas parallellt med MB, vilket i flera fall innebär parallella eller kompletterande prövningar.

Till detta ska läggas EU:s miljölagstiftning. EU och medlemsstaterna har delad befogenhet att lagstifta om miljö. Detta innebär att både Sverige och EU får utfärda lagar och andra bestämmelser inom miljörätt – men EU:s föreskrifter har företräde enligt principen om EU-rättens företräde. Just på miljöområdet har medlemskapet i EU haft stor påverkan och många delar av den svenska miljölagstiftningen bygger på förordningar och direktiv från EU.

Läs mer om EU:s kompetens och EU-rättens företräde här >>>

Myndigheter och processordningen

Ett stort antal myndigheter måste tillämpa de miljörättsliga reglerna och det finns även flera myndigheter som har till uppgift att kontrollera att normer inom miljöskyddsområdet följs och upprätthålls.

Beslut från exempelvis en miljönämnd kan överklagas till länsstyrelsen, mark- och miljödomstolen, MMD, och Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, samt i vissa fall till Högsta domstolen, HD.

Miljöbrott hanteras som andra brott av polismyndigheter och åklagare och prövas i allmän domstol av tingsrätt, hovrätt och HD som sista instans.

Miljöskada och miljösanktionsavgift

Skadeståndsrättsligt är den näringsidkare som bedriver en verksamhet som orsakar en miljöskada ansvarig för avhjälpandet av skadan.

En näringsidkare är varje person som yrkesmässigt bedriver verksamhet av ekonomisk art. Denne är i vissa fall ansvarig även för skada som hans/hennes anställda orsakar, förutsatt att orsakandet sker inom företagets verksamhet.

Vid åsidosättande av miljöbalkens regler kan företag bli skyldiga att betala miljösanktionsavgifter. Dessa avgifter tas ut exempelvis när företag inte har ansökt om tillstånd för miljöfarlig verksamhet på ett lagenligt sätt. Miljösanktionsavgifterna kan vid överträdelser uppgå till så mycket som 1 000 000 kr.

Miljöbrott och delegation

Miljöbrott är straffbart oavsett om det begås genom oaktsamhet eller med uppsåt (avsiktligen).

Ansvarig för miljöbrott är den person som har en maktposition och möjlighet att påverka företagets drift. Begås ett miljöbrott har den personen misslyckats med att förhindra att företaget begår miljöbrott, och får därför bära ansvaret. Detta förutsätter emellertid att miljöbrottet har begåtts genom oaktsamhet och inte uppsåtligen. En arbetsgivare blir aldrig ansvarig för att en anställd av någon anledning utnyttjar sin anställning för att avsiktligen begå miljöbrott.

Det går att delegera det straffrättsliga ansvaret nedåt i företaget. Delegation av straffrättsligt ansvar är möjligt som en konsekvens av delegation av arbetsuppgifter, det går inte att enbart delegera straffrättsligt ansvar till en s k målvakt. En giltig straffrättslig delegation förutsätter att den person som delegationen skett till har behövlig erfarenhet och kunnande för uppgiften samt tillräckliga befogenheter för att fatta beslut. Arbetsgivaren får inte ha varit försumlig vid delegationen, exempelvis vid valet av person eller genom bristande tillsyn. Har en korrekt delegation skett är således arbetsgivaren fri från ansvar vid eventuella miljöbrott.

Det yttersta kontrollansvaret vilar dock alltid på företagets ledning.

De viktigaste lagarna på området är:

Fiskelag >>>

Jaktlag >>>

Lag om åtgärder mot förorening från fartyg >>>

Miljöbalk >>>

Minerallag >>>

Plan- och bygglag >>>

Regeringsform >>>

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*