”Kroppsvisiterande” vårdare får fängelse för sexuellt ofredande

En 24-årig man åtalades efter att ha sexuellt utnyttjat tre olika kvinnor. Mannen var anställd som vårdare på en psykiatrisk akutmottagning och övergreppen har skett i samband med att han utfört kroppsvisitationer. Mannen döms därför till ett års fängelse.

En man åtalades vid Stockholms tingsrätt för att ha utnyttjat tre olika kvinnor sexuellt. Mannen arbetade vid tiden för övergreppen som vårdare på en psykiatrisk akutmottagning. Ett av övergreppen har skett just i samband med tjänsten. Den utsatta kvinnan har berättat att mannen ska ha utfört flera "kroppsvisitationer" på henne och då "fokuserat" på hennes rumpa och bröst. Han ska dessutom ha erbjudit henne att köpa narkotika av honom samt försökt att tvinga henne att utföra oralsex på honom. I samband med detta hotade mannen kvinnan med att han skulle ”slå sönder varje ben i hennes kropp och därefter slå ihjäl henne” om hon berättade för någon.

De andra två kvinnorna utsattes för liknande övergrepp. Vid båda tillfällena har mannen gått fram till dem, visat upp en bricka och utgett sig för att vara polis. Därefter har han "kroppsvisiterat" dem. I ett av fallen har han tvingat en av kvinnorna att kissa i en flaska. 

Mannen själv har erkänt uppgifterna i stort och uppgett att han ville ”skoja till det”. Mannen döms därför till sexuellt ofredande, övergrepp i rättssak för hotet samt föregivande av allmän ställning för att ha utgett sig för att vara polis. Påföljden blir ett års fängelse och mannen ska även betala 45 000 kronor i skadestånd till kvinnorna.

Foto: Henrik Montgomery / TT 

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Pinak stor 3.2

Pinak Chakraborty

pinak.chakraborty@alltomjuridik.se

Print Friendly

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail


Trygg Juridik Certifikat

  • För att göra det lättare att välja vilken leverantör man ska samarbeta med så har Allt om Juridik instiftat certifikatet "Trygg Juridik".

    Vi är en del av Sveriges ledande organisation på juridisk information sedan 1992 och vi certifierar från och med 2016 företag som ser seriöst på den juridiska aspekten av sitt företagande. Ingen vill ha juridiska problem och genom att samarbeta med företag som är certifierade så minskar du helt enkelt risken att hamna i oönskade problem.
Läs mer »

Trygghetspaketet

  • Som trygghetskund har du tillgång till ett års juridisk support och vägledning från vår Legal Support. Du får tillgång till våra hjälpmedel och guider som ger dig verktygen att själv förstå juridiken och undvika att göra fel. Bli ett modernt, proaktivt företag – välkommen till Trygghetspaketet.
Läs mer »

Juridisk ordlista

  • Abolition Efterskänkande av eventuellt straff redan innan åtal väckts eller dom avkunnats, i motsats till nåd … Läs mer »
  • Markrofferi Avser att med juridiskt och etiskt tveksamma metoder tillskansa sig äganderätt till mark eller att u… Läs mer »
  • Benefik rättshandling är en juridisk term som innebär att någon utan krav på motprestation lovar eller fullgör något av vä… Läs mer »
Läs mer »
Om Trygghetspaketet: "Precis det svar vi behövde för att känna oss säkra på hur vi kan gå vidare."
Tibi Fastigheter AB