Hund bet joggare – ägare döms för vållande till kroppsskada

En joggare blev biten av en okopplad hund när hon sprang i ett skogsområde. Både Nacka tingsrätt och Svea hovrätt har bedömt att hundens ägare agerat oaktsamt genom att inte ha koppel på hunden och dömer honom därför för brottet vållande till kroppsskada.

En kvinna var i februari 2017 ute och joggade i ett skogsområde i Nacka kommun. I samma område var en man ute och gick med sina två hundar av rasen Weimaraner. När hundarna fick syn på joggaren sprang de mot henne och den ena hunden bet henne i låret flera gånger.

Hundägaren åtalades i Nacka tingsrätt för vållande till kroppsskada då åklagaren menade att han agerat oaktsamt genom att inte använda koppel på hundarna. Joggaren krävde också cirka 30 000 kronor i skadestånd.

Tingsrätten framhåller att utgångspunkten för vad som utgör oaktsamt agerande av en hundägare framgår av de lokala ordningsföreskrifterna. I Nacka kommun föreskrivs det att hundar ska vara kopplade. Tingsrätten konstaterade därefter att mannen varken använt koppel eller haft ”motsvarande kontroll” över hundarna när de var okopplade. Mannen ansågs därför agerat oaktsamt och dömdes att betala dagsböter till ett sammanlagt värde av drygt 7 000 kronor. Han dömdes även att betala 9 000 kronor i skadestånd till joggaren.

Mannen överklagade domen till hovrätten, som dock fastställer tingsrättens dom utan närmare motivering.

Foto: John Hart/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Pinak stor 3.2

Pinak Chakraborty

pinak.chakraborty@alltomjuridik.se

Print Friendly

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail


Trygg Juridik Certifikat

  • För att göra det lättare att välja vilken leverantör man ska samarbeta med så har Allt om Juridik instiftat certifikatet "Trygg Juridik".

    Vi är en del av Sveriges ledande organisation på juridisk information sedan 1992 och vi certifierar från och med 2016 företag som ser seriöst på den juridiska aspekten av sitt företagande. Ingen vill ha juridiska problem och genom att samarbeta med företag som är certifierade så minskar du helt enkelt risken att hamna i oönskade problem.
Läs mer »

Trygghetspaketet

  • Som trygghetskund har du tillgång till ett års juridisk support och vägledning från vår Legal Support. Du får tillgång till våra hjälpmedel och guider som ger dig verktygen att själv förstå juridiken och undvika att göra fel. Bli ett modernt, proaktivt företag – välkommen till Trygghetspaketet.
Läs mer »

Juridisk ordlista

  • Abolition Efterskänkande av eventuellt straff redan innan åtal väckts eller dom avkunnats, i motsats till nåd … Läs mer »
  • Markrofferi Avser att med juridiskt och etiskt tveksamma metoder tillskansa sig äganderätt till mark eller att u… Läs mer »
  • Benefik rättshandling är en juridisk term som innebär att någon utan krav på motprestation lovar eller fullgör något av vä… Läs mer »
Läs mer »
Om Trygghetspaketet: "Precis det svar vi behövde för att känna oss säkra på hur vi kan gå vidare."
Tibi Fastigheter AB