Vad du behöver tänka på vid generationsskifte

Har du funderat på att överlåta ditt livsverk till nästa generation? Vill du trygga företagets, familjens och din egen framtid? Då måste du lyckas med generationsskiftet.

Med rätt kunskap och verktyg slipper du onödiga skatter och uppslitande familjegräl. Dessutom minskar risken för att ditt företag avvecklas mot din vilja.

Tillvägagångssätt

Börja i rätt ände. När man står inför ett generationsskifte är frågorna ofta många. Hur ska bolaget överlåtas? Måste det värderas? Och hur ska finansieringen lösas? Frågor som kan kännas svåra att besvara som överblicka – och inte sällan kräver viss hjälp utifrån. Ett tips är istället att börja med de ”mjuka” frågorna. Hur kommer det kännas för mig som nuvarande ägare att lämna företaget? Hur kommer det kännas för den övertagande generationen? Och hur gör man för att alla ska bli nöjda?

Rättvisa inom familjen

En stor utmaning för många familjer är frågan om rättvisa. I synnerhet i de fall där det finns syskon som inte vill gå in som delägare i bolaget. Hur ska man lösa ut syskonen som inte vill vara med? Hur gör man om det finns särkullbarn med i bilden? Hur mycket pengar ska dessa få – och hur ska bolaget värderas? Detta är frågor som måste tas om hand om i tid, diskuteras gemensamt och inte minst öppet inom familjen.

Överlåtelseformer

Det finns flertalet möjligheter när det kommer till överlåtande av ett familjeföretag. Det kan exempelvis göras genom gåvor, arv/testamente eller genom en stiftelse. Tänk noga igenom vilken överlåtelseform som passar dig bäst – och vilken som är mest ekonomiskt fördelaktig för dig som ägare och den kommande generationens ägare.

Varje generationsskifte är unikt

Generationsskiften är vanligt förekommande och många har hört historier om både lyckade och misslyckade sådana. Kanske har du hört om familjen som slutade fira jul ihop – och blivit rädd att samma sak ska hända just dig? Kom då ihåg att varje generationsskifte är unikt och därför måste anpassas till just din, och din familjs, situation för att bli så bra som möjligt.

Få hjälp med företagets generationsskifte
Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig för en kostnadsfri konsultation kring era behov.

Kontakta mig!

*” anger obligatoriska fält

Integritetsskyddspolicy*
För att läsa Allt om Juridiks integritetsskyddspolicy kan du klicka här.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

 

Kurser inom generationsskifte

Det är många frågor att tänka på inför ett generationsskifte. Med våra kurser får du koll på de viktigaste delarna för ett lyckat generationsskifte.

Generationsskifte – när företaget går vidare i familjen

Kurslängd: 2 timmar & 21 minuter.
Pris: 
3.900:-/exkl. moms.

Generationsskifte: skatterättsligt perspektiv – planera för familjen

Kurslängd: 1 timme & 5 minuter.
Pris:
2.900:-/exkl. moms.