Bilist döms för rattfylleri – invändningen en ”uppenbar efterhandskonstruktion”

 

En man åtalades för att ha smitit från en trafikolycksplats och för grovt rattfylleri. Enligt åtalet hade mannen i mars 2016, under alkoholpåverkan, kört på ett lastbilssläp och sedan lämnat platsen utan att lämna namn eller adress.

En man åtalades i Sundsvalls tingsrätt för grovt rattfylleri och för att ha smitit från en trafikolycksplats. Mannen har invänt att han inte minns någonting alls från olyckan, utom att han var frusen och drack whiskey efter olyckan. Han har också uppgett att det var på grund av chock som han inte lämnat sitt namn och adress efter olyckan och att han inte avsiktligt smitit från platsen.

 

Tingsrätten tror på mannens förklaring

Tingsrätten konstaterade att det var bevisat att mannen hade krockat med lastbilssläpet. Däremot ansåg domstolen inte att åklagaren bevisat att mannen, som haft en promillehalt på 1,45 i blodet runt 1,5-2 timmar efter olyckan, hade druckit alkohol före olyckan.

Tingsrätten ansåg inte heller att det kunde uteslutas att mannen hade varit i chock och därför inte insett att det skett en trafikolycka. Han friades därför för åtalet.

 

”Uppenbar efterhandskonstruktion”

Hovrätten för Nedre Norrland håller dock inte med tingsrätten utan anser att mannens förklaring om så kallad eftersupning är en ”uppenbar efterhandskonstruktion”. Hovrätten pekar bland annat på vittnen till olyckan har uppgett att mannen efter olyckan rörde sig och talade som om han var berusad, samt att luktade alkohol.

Hovrätten köper inte heller mannens förklaring om att han inte insett att det skett en olycka och stödjer slutsatsen på uppgifter som vittnen lämnat.

 

Inte i strid mot Europakonventionen att döma mannen

Mannens försvarare har invänt att smitningsbestämmelsen strider mot Europakonventionens skydd mot så kallad självinkriminering – det vill säga att man inte ska behöva ange sig själv för brott. Hovrätten konstaterar dock att smitningsbestämmelsen inte uppställer något krav på föraren av bilen att erkänna brott utan endast lämna identitetsuppgifter. Hovrätten pekar också på att det vid tiden för olyckan inte heller förelåg någon anklagelse eller formell misstanke om brott.

Hovrätten dömer därför mannen för grovt rattfylleri och obehörigt avvikande från trafikplats. Straffet bestäms till en månads fängelse.

 

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Sophia Lindstedt

Print Friendly

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail


Trygg Juridik Certifikat

  • För att göra det lättare att välja vilken leverantör man ska samarbeta med så har Allt om Juridik instiftat certifikatet "Trygg Juridik".

    Vi är en del av Sveriges ledande organisation på juridisk information sedan 1992 och vi certifierar från och med 2016 företag som ser seriöst på den juridiska aspekten av sitt företagande. Ingen vill ha juridiska problem och genom att samarbeta med företag som är certifierade så minskar du helt enkelt risken att hamna i oönskade problem.
Läs mer »

Trygghetspaketet

  • Som trygghetskund har du tillgång till ett års juridisk support och vägledning från vår Legal Support. Du får tillgång till våra hjälpmedel och guider som ger dig verktygen att själv förstå juridiken och undvika att göra fel. Bli ett modernt, proaktivt företag – välkommen till Trygghetspaketet.
Läs mer »

Juridisk ordlista

  • Abolition Efterskänkande av eventuellt straff redan innan åtal väckts eller dom avkunnats, i motsats till nåd … Läs mer »
  • Markrofferi Avser att med juridiskt och etiskt tveksamma metoder tillskansa sig äganderätt till mark eller att u… Läs mer »
  • Benefik rättshandling är en juridisk term som innebär att någon utan krav på motprestation lovar eller fullgör något av vä… Läs mer »
Läs mer »
Om Trygghetspaketet: "Precis det svar vi behövde för att känna oss säkra på hur vi kan gå vidare."
Tibi Fastigheter AB