Alkoglassförsäljare frias – ”krävande uppgift” att bli berusad

Vid festivalen Brännbollsyran i Umeå såldes en sorts isglass som namngetts efter olika drinkar och som innehöll alkohol. Styrelseordföranden i bolaget som arrangerade festivalen åtalades för brott mot alkohollagen eftersom att åklagare ansåg att glassen var avsedd för berusningssyfte. Det anser inte tingsrätten som nu friar mannen.

Festivalen Brännbollsyran arrangerades i Umeå våren 2016. Under festivalen såldes en särskild sorts isglass som namngetts efter olika drinkar och innehållit alkohol, så kallad alkoglass. Glassen innehöll 5 volymprocent alkohol och såldes i barer på festivalområdet till folk över 18 år gamla. Försäljning ska också ha vägrats till redan berusade personer.

Styrelseordföranden för det bolag som arrangerade festivalen åtalades senare för brott mot alkohollagen. Enligt alkohollagen är det bland annat brottsligt att sälja alkoholhaltiga preparat om det finns särskild anledning att anta att varan är avsedd att användas i berusningssyfte.

Åklagaren hävdade att alkoglassen var just ett sådant preparat avsett för berusningssyfte. Att glassen hade begränsad alkoholhalt saknar enligt åklagaren betydelse, bland annat då vissa personer är lättpåverkade. 

Tingsrätten anser däremot inte att det går att bortse från glassens låga alkoholhalt. Tre av alkoglassarna bedöms motsvara 33 centiliter starköl. Tingsrätten påpekar därför att det krävts en större kvantitet alkoglass för att uppnå någon form av berusning och att det skulle vara "en krävande uppgift" att bli berusad på glassen. Detta i kombination med de restriktioner bolaget har tillämpat vid försäljningen talar enligt domstolen för att glassen inte kunnat användas i något ”verkligt berusningssyfte” eller att de som köpt glassen gjort detta i berusningssyfte. Den åtalade styrelseordföranden frias därför.

Vad innebär detta i praktiken?

Med "alkoholhaltiga preparat" menas varor som innehåller mer än 2,25 % alkohol och inte är en alkoholdryck. Sådana varor får inte säljas om de är avsedda att användas i "berusningssyfte". Detta fall visar på att preparatets alkoholhalt kan spela en betydande roll i bedömningen av om det är avsett att användas i berusningssyfte.

Foto: Christine Olsson/TT 

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Pinak stor 3.2

Pinak Chakraborty

pinak.chakraborty@alltomjuridik.se

Print Friendly

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail


Trygg Juridik Certifikat

  • För att göra det lättare att välja vilken leverantör man ska samarbeta med så har Allt om Juridik instiftat certifikatet "Trygg Juridik".

    Vi är en del av Sveriges ledande organisation på juridisk information sedan 1992 och vi certifierar från och med 2016 företag som ser seriöst på den juridiska aspekten av sitt företagande. Ingen vill ha juridiska problem och genom att samarbeta med företag som är certifierade så minskar du helt enkelt risken att hamna i oönskade problem.
Läs mer »

Trygghetspaketet

  • Som trygghetskund har du tillgång till ett års juridisk support och vägledning från vår Legal Support. Du får tillgång till våra hjälpmedel och guider som ger dig verktygen att själv förstå juridiken och undvika att göra fel. Bli ett modernt, proaktivt företag – välkommen till Trygghetspaketet.
Läs mer »

Juridisk ordlista

  • Abolition Efterskänkande av eventuellt straff redan innan åtal väckts eller dom avkunnats, i motsats till nåd … Läs mer »
  • Markrofferi Avser att med juridiskt och etiskt tveksamma metoder tillskansa sig äganderätt till mark eller att u… Läs mer »
  • Benefik rättshandling är en juridisk term som innebär att någon utan krav på motprestation lovar eller fullgör något av vä… Läs mer »
Läs mer »
Om Trygghetspaketet: "Precis det svar vi behövde för att känna oss säkra på hur vi kan gå vidare."
Tibi Fastigheter AB