Aktiebloggare döms för falska rekommendationer – miljonbelopp förverkas

Svea Hovrätt dömer två män för otillbörlig marknadspåverkan. Männen har köpt aktier i bolag och sedan spridit blogginlägg på nätet innehållande felaktiga analyser och köprekommendationer för att höja värdet på aktierna. Männen sålde därefter aktierna med en vinst på drygt 1,2 miljoner kronor.

Två läkarstudenter köpte aktier i totalt tolv olika biotech-bolag. Männen ska sedan ha skrivit blogginlägg med information och analyser om bolagen, köprekommendationer och riktkurser långt över gällande kurs. Inläggen gjordes på en aktiehandelssajt och skrevs under pseudonym och med falska uppgifter om författarnas yrke och bakgrund. Inläggen har sedan spridits på sociala medier och männen har använt falska alias på flera aktieforum för att understödja de rekommendationer som de gjort i tidigare blogginlägg.

Efter att blogginläggen publicerades ökade aktiernas kursomsättning. Kursökningarna har i vissa fall varit så stora som 50 procent. Männen sålde därefter aktierna med vinst, dock till en riktkurs som varit långt under den de själva angett i blogginläggen. Männen åtalades senare för otillbörlig marknadspåverkan i Stockholms tingsrätt.

Hovrätten uppskattar vinsten till 1,3 miljoner lägre än tingsrätten

Tingsrätten ansåg det bevisat att männens syfte varit att påverka aktiekursen i de olika bolagen. Det konstaterades vidare att handlingarna skett systematiskt och i stor omfattning. Brottet rubricerades därför som grovt. Tingsrätten uppskattade att männen gjort en vinst på cirka 2,5 miljoner kronor – och beslutade därför att förverka samma belopp från männen.

Brottslighetens straffvärde värderades till ett år och två månaders fängelse, men med hänsyn till det höga belopp som skulle förverkas ansåg tingsrätten att fängelse framstod som oproportionerligt. Männens dömdes därför till villkorlig dom och dagsböter.

Domen överklagades till hovrätten. Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning vad gäller skuld, rubricering och påföljd. Däremot anser hovrätten att vinsten måste bedömas med försiktighet och att det måste beaktas att kursuppgångarna i viss mån kan ha haft legitima orsaker. Vinsten uppskattas därför istället till 1,2 miljoner kronor, vilket också blir det belopp som ska förverkas.

Vad innebär detta i praktiken?

Förverkande innebär att utbyte av ett brott krävs tillbaka av gärningsmannen. Utbyte kan t.ex. vara den vinst gärningsmannen gör genom den brottsliga handlingen. I vissa fall kan förverkandet, som i detta fall, beaktas när domstolen bestämmer påföljd och leda till att påföljden mildras.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Pinak stor 3.2

Pinak Chakraborty

pinak.chakraborty@alltomjuridik.se

Print Friendly

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail


Trygg Juridik Certifikat

  • För att göra det lättare att välja vilken leverantör man ska samarbeta med så har Allt om Juridik instiftat certifikatet "Trygg Juridik".

    Vi är en del av Sveriges ledande organisation på juridisk information sedan 1992 och vi certifierar från och med 2016 företag som ser seriöst på den juridiska aspekten av sitt företagande. Ingen vill ha juridiska problem och genom att samarbeta med företag som är certifierade så minskar du helt enkelt risken att hamna i oönskade problem.
Läs mer »

Trygghetspaketet

  • Som trygghetskund har du tillgång till ett års juridisk support och vägledning från vår Legal Support. Du får tillgång till våra hjälpmedel och guider som ger dig verktygen att själv förstå juridiken och undvika att göra fel. Bli ett modernt, proaktivt företag – välkommen till Trygghetspaketet.
Läs mer »

Juridisk ordlista

  • Abolition Efterskänkande av eventuellt straff redan innan åtal väckts eller dom avkunnats, i motsats till nåd … Läs mer »
  • Markrofferi Avser att med juridiskt och etiskt tveksamma metoder tillskansa sig äganderätt till mark eller att u… Läs mer »
  • Benefik rättshandling är en juridisk term som innebär att någon utan krav på motprestation lovar eller fullgör något av vä… Läs mer »
Läs mer »
Om Trygghetspaketet: "Precis det svar vi behövde för att känna oss säkra på hur vi kan gå vidare."
Tibi Fastigheter AB